Oxid De Sodiu Formula

1
(1)

Oxidul de sodiu sau Na2O este un compus chimic din clasa oxidilor, avand formula chimica Na2O. Acesta este un solid cristalin incolor, solubil in apa si alte solutii organice. Oxidul de sodiu a fost descoperit in anul 1807 de catre Humphry Davy si a fost primul element chimic care a fost extras din sarea comuna sau clorura de sodiu (NaCl).

Oxidul de sodiu poate fi obtinut prin topirea sarei comune la temperaturi ridicate. Acest proces produce o solutie de sare si apoi sarea este separat printr-un proces de filtrare. Cand se adauga acid sulfuric la aceasta solutie, se formeaza un precipitat care este oxidul de sodiu. Un alt mod de obtinere a oxidului de sodiu este prin arderea carbonatului de sodiu. Acest proces elibereaza dioxidul de carbon si apoi oxidul de sodiu.

Oxidul de sodiu poate fi folosit in mai multe domenii, cum ar fi fabricarea sticlei si a produselor ceramice, produse de curatare a metalelor, aliaje, izolatoare electrice, materiale de izolare termica si chiar produse de cosmetica. Acesta poate fi, de asemenea, folosit ca aditiv in alimente si alte produse alimentare pentru a controla aciditatea si pH-ul. De asemenea, oxidul de sodiu poate fi folosit ca reactiv in diverse reactii chimice si industriale.

Oxidul de sodiu poate fi, de asemenea, folosit in procese de desalinizare si de purificare a apei, precum si in procesul de producere a energiei electrice. Acesta poate fi, de asemenea, folosit pentru a preveni si trata anumite boli, cum ar fi hipertensiunea arteriala, artrita si diabetul.

Totusi, oxidul de sodiu este toxic in concentratii mari si poate provoca iritatii ale pielii si ochilor, dureri de cap, ameteli si alte tulburari digestive. De aceea, este important sa se foloseasca oxidul de sodiu cu atentie si in concentratii adecvate.

1. Definitie

Oxidul de sodiu este un compus chimic cu formula Na2O, care se prezinta ca un solid cristalin alb-cenusiu. Este unul dintre cei mai vechi oxizi cunoscuti si este solubil in apa. Acesta este usor solubil in alcool si eter, dar insolubil in benzen si toluen.

2. Utilizari

Oxidul de sodiu are o multitudine de utilizari. Acesta se utilizeaza in industria de sticla si ceramica, in alimente si bauturi, in industria textila, in produse de curatare, in industria farmaceutica si in produse chimice de baza. De asemenea, acesta se foloseste ca aditiv alimentar, in industria vopselelor si a detergentilor, in industria parfumurilor si in industria metalei.

3. Preparare

Oxidul de sodiu poate fi preparat prin doua metode principale. Prima metoda consta in incalzirea directa a carbonatului de sodiu la temperaturi inalte. Aceasta va produce dioxid de sodiu si oxid de sodiu. A doua metoda de preparare consta in tratarea cu apa fierbinte a carbonatului de sodiu, care va produce bioxid de sodiu si hidroxid de sodiu. Ambele produse vor reacționa ulterior pentru a forma oxidul de sodiu.

4. Proprietati fizice

Oxidul de sodiu are o masa molară de 61,98 g/mol si se prezinta sub forma unui solid cristalin alb-cenusiu. Acesta se topeste la 1390 °C si fierbe la 2070 °C. Oxidul de sodiu are o densitate de 2,4 g/cm3 și este usor solubil in apa, alcool si eter.

5. Proprietati chimice

Oxidul de sodiu este un compus chimic inert si foarte rezistent. Acesta este solubil in apa, alcool si eter, dar insolubil in benzen si toluen. Oxidul de sodiu poate fi oxidat in dioxid de sodiu sau in bioxid de sodiu prin tratarea cu apa fierbinte a carbonatului de sodiu.

6. Aplicatii

Oxidul de sodiu este unul dintre cei mai vechi oxizi cunoscuti si are o multitudine de aplicatii. Acesta se foloseste in industria de sticla si ceramica, in alimente si bauturi, in industria textila, in produse de curatare, in industria farmaceutica si in produse chimice de baza. De asemenea, acesta se foloseste ca aditiv alimentar, in industria vopselelor si a detergentilor, in industria parfumurilor si in industria metalei.

Te rugăm să dai un rating recomandărilor din aceasta postare.

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Evaluare medie 1 / 5. Număr de voturi: 1

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Ne pare rău că această postare nu v-a fost utilă!

Ajuta-ne să îmbunătățim această postare!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

arhitectura beton calcul calculator casa case cat comentarii. constructie constructii cub design efecte secundare formula gard gradina lemn materiale materiale de constructii metru model piatra pret preturi proiect protectie romania sanatate simptome tratament vânzare