Temperatura la care apa fierbe poate varia in functie de altitudine, presiune si compozitia chimica a apei. De exemplu, apa de mare fierbe la o temperatura mai mare decat apa de la robinet. Apa fierbe la temperatura standard de 100°C (212°F) la nivelul marii. Aceasta temperatura se numeste punctul de fierbere.
Atunci cand temperatura apei creste, se formeaza bule de aburi care se ridica in sus. Aceste bule se formeaza datorita presiunii scazute care apare la suprafata apei. Aceste bule se unesc si se cresc in dimensiuni, pana cand ating suprafata apei. Atunci cand temperatura apei ajunge la punctul de fierbere, se spune ca apa fierbe.
Cu cat altitudinea este mai mare, cu atat temperatura apei se va reduce. Acest lucru se datoreaza presiunii atmosferice scazute. La altitudini mai mari, presiunea atmosferica este mai mica, astfel incat punctul de fierbere se va reduce. De exemplu, la o altitudine de 2000 de metri, apa fierbe la o temperatura de aproximativ 94°C.
Compozitia chimica a apei poate, de asemenea, afecta temperatura la care fierbe apa. Apa dura, care contine cantitati mari de minerale, va fierbe la o temperatura mai mare decat apa normala. Compozitia chimica a apei poate fi testata cu ajutorul unui kit de testare a apei.
In general, apa fierbe la o temperatura de 100°C (212°F) la nivelul marii. Cu toate acestea, temperatura la care apa fierbe poate varia in functie de altitudine, presiune si compozitia chimica a apei. Pentru a determina cu precizie temperatura la care apa fierbe, este recomandata consultarea unui specialist.
Lasă un răspuns