Sari la conținut

Ce Se Verifica La Itp

Inspecția Tehnică Periodică (ITP) este un aspect important al întreținerii mașinii tale. În fiecare an, proprietarii de mașini trebuie să-și programeze mașina pentru ITP, care este o inspecție obligatorie prin lege. În timpul ITP-ului, mașina ta va fi examinată pentru a se asigura că este sigură și funcționează în condiții normale.

Dar ce se verifică exact la ITP? În continuare, vom explora detaliat ce se verifică în timpul unei inspecții tehnice periodice și ce trebuie să faci pentru a-ți pregăti mașina înainte de ITP.

1. Sistemul de frânare – Verificarea sistemului de frânare este o parte critică a procesului de ITP. Frânarea trebuie să fie eficientă și fără nicio problemă. Verificarea sistemului de frânare include verificarea lichidului de frână, a discurilor și a tamburilor de frână, a sistemului de frânare ABS și a cablurilor de frână.

2. Sistemul de direcție – Verificarea sistemului de direcție este importantă pentru a te asigura că mașina ta poate fi condusă cu ușurință și în siguranță. Inspecția sistemului de direcție include verificarea roților, a sistemului de direcție asistată, a sistemului de suspensie și a jantelor.

3. Sistemul de iluminare – Verificarea sistemului de iluminare este crucială pentru a te asigura că mașina ta poate fi văzută și că poți conduce în siguranță pe timp de noapte. Inspecția sistemului de iluminare include verificarea farurilor, a semnalizatoarelor, a luminilor de frână și a luminilor de avarie.

4. Sistemul de emisii – Verificarea sistemului de emisii este importantă pentru a reduce poluarea și pentru a îndeplini standardele de emisii. Inspecția sistemului de emisii include verificarea nivelului de emisii, a catalizatorului, a sistemului de evacuare și a altor componente.

5. Sistemul de parbriz și oglinzi – Verificarea sistemului de parbriz și oglinzi este importantă pentru a-ți asigura o vizibilitate clară pe drum. Inspecția sistemului de parbriz și oglinzi include verificarea stării parbrizului, a ștergătoarelor de parbriz, a oglinzilor laterale și a oglinzii retrovizoare.

6. Documente – La ITP, proprietarii de mașini trebuie să prezinte documentele necesare. Acestea includ cartea de identitate a mașinii, asigurarea obligatorie de răspundere civilă și inspecția tehnică periodică anterioară.

1. Cât de des trebuie să îmi programez mașina pentru ITP?

Proprietarii de mașini trebuie să programeze mașinile pentru ITP o dată pe an.

2. Ce se întâmplă dacă nu îmi programez mașina pentru ITP?

Dacă nu îți programezi mașina pentru ITP, poți primi o amendă sau poți fi nevoit să plătești taxe suplimentare.

3. Ce se întâmplă dacă mașina mea nu trece ITP-ul?

Dacă mașina ta nu trece ITP-ul, va trebui să repari mașina și să o aduci înapoi pentru o nouă inspecție.

Dacă ai întrebări sau comentarii legate de ITP, nu ezita să împărtășești gândurile tale mai jos. Vom încerca să răspundem cât mai repede la toate comentariile.

Ai intrebari?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.