Cariile De Lemn

Cariile de lemn sunt una dintre cele mai vechi si mai intalnite afectiuni ale lemnului. Acestea sunt adesea cauzate de conditiile umede si reci care favorizeaza aparitia si cresterea mucegaiurilor si a ciupercilor care se pot hrani cu lemnul. In plus, si insectele produc carii in lemn, deoarece se hranesc cu el.

Cariile de lemn sunt adesea greu de identificat, deoarece acestea pot fi ascunse sub vopseaua sau lacul aplicat pe suprafata lemnului. Acestea se prezinta sub forma unor pete decolorizate sau a unor portiuni scobite, in functie de insectele sau ciupercile care le-au cauzat.

In primul rand, lemnul trebuie curatat cu o solutie speciala pentru a elimina orice contaminanti si a preveni raspandirea cariilor. Apoi, se poate aplica un tratament special pentru a preveni aparitia cariilor si a mucegaiului. Acesta poate include impregnarea cu rasina epoxidica sau folosirea unor solutii de tratare a lemnului.

De asemenea, se recomanda aplicarea unui strat de lac sau vopsea pe suprafata lemnului. Acestea ajuta la prevenirea aparitiei cariilor si a mucegaiului, iar in cazul in care cariile sunt deja prezente, acestea pot fi acoperite.

In cazul in care cariile sunt usoare sau medii, se pot folosi produse special concepute pentru a le trata. Acestea pot include solutii chimice sau ceara, care se aplica pe suprafata lemnului si ajuta la prevenirea distrugerii lemnului.

In cazul cariilor severe, trebuie sa se ia masuri de inlocuire a lemnului afectat. Acest lucru este recomandat, deoarece cariile pot provoca slabirea rezistentei lemnului si compromiterea structurii acestuia.

In concluzie, cariile de lemn sunt o afectiune veche si intalnita, dar cu tratament si prevenire pot fi usor controlate. Curatarea lemnului, aplicarea unui tratament, folosirea unor solutii de tratare si aplicarea unui strat de lac sau vopsea sunt masuri esentiale pentru prevenirea aparitiei si extinderea cariilor. In cazuri severe, lemnul afectat trebuie inlocuit.

 • Cauze ale Cariilor de Lemn
 • Cariile de lemn sunt cauzate de ciuperca numita Gloeophyllum trabeum, care poate fi prezenta in orice tip de lemn, inclusiv in lemnul uscat. Aceasta ciuperca se hraneste cu umiditatea si nutrientii din lemn, producand astfel pagube asupra structurii si integritatii acestuia. In timp, aceasta ciuperca poate distruge complet lemnul, afectand aspectul si calitatea acestuia.

 • Simptome ale Cariilor de Lemn
 • Cariile de lemn se pot manifesta prin aparitia unor dungi maronii sau negre pe suprafata lemnului. Aceste dungi pot fi de diferite forme si dimensiuni si pot fi situate in zone ale lemnului in care umiditatea este mai mare. Aceste dungi pot fi insoite de mucegai sau de o mirositoare neplacuta.

 • Prevenirea Cariilor de Lemn
 • Cariile de lemn pot fi prevenite prin reducerea nivelului de umiditate din locul in care se afla lemnul. De asemenea, este important sa se pastreze o buna curatenie in incapere si sa se evite depunerile de praf pe suprafata lemnului. In cazul in care se observa simptome ale cariilor de lemn, este important sa se ia masuri imediate pentru a preveni inrautatirea si raspandirea acestora.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  2021 are arhitectura autorizație beneficii beton calcul calculator casa case cat comentarii. constructie constructii copii costa cub design educatie efecte secundare exterior facultate fier formula gard gradina lemn manopera matematica materiale materiale de constructii metru model piatra pret preturi proiect protectie romania sanatate sarcina simptome tratament vise vânzare