Sari la conținut

Suma Gauss Formula

4.5
(2)

Suma Gauss, cunoscută și sub numele de suma de Gauss sau suma Gauss-Jordan, este o formulă matematică care calculează suma primelor n numere întregi pozitive. Formula a fost descoperită de matematicianul german Carl Friedrich Gauss și poate fi reprezentată matematic astfel:

S(n) = 1 + 2 + 3 + … + n = n(n+1)/2

Această formulă simplă poate fi utilizată pentru a calcula rapid suma primelor n numere întregi pozitive, fără a fi necesar să adăugați fiecare număr în parte.

Pentru a înțelege mai bine formula Suma Gauss, să examinăm o simplă demonstrație matematică. Să presupunem că dorim să calculăm suma primelor 5 numere întregi pozitive (adică 1 + 2 + 3 + 4 + 5). Putem folosi formula Suma Gauss astfel:

S(n) = n(n+1)/2 S(5) = 5(5+1)/2 S(5) = 5(6)/2 S(5) = 30/2 S(5) = 15

Astfel, suma primelor 5 numere întregi pozitive este 15. Acest lucru poate fi verificat prin adăugarea fiecărui număr în parte, dar folosirea formulei Suma Gauss este mult mai rapidă și mai convenabilă.

Formula Suma Gauss poate fi aplicată și pentru alte serii de numere. De exemplu, putem folosi formula pentru a calcula suma primelor n numere pare sau suma primelor n numere impare. Pentru a calcula suma primelor n numere pare, putem utiliza formula astfel:

S(n) = 2 + 4 + 6 + … + 2n S(n) = 2(1 + 2 + 3 + … + n) S(n) = 2(n(n+1)/2) S(n) = n(n+1)

Pentru a calcula suma primelor n numere impare, putem utiliza formula astfel:

S(n) = 1 + 3 + 5 + … + (2n-1) S(n) = n^2

Aceste formule sunt extrem de utile în matematică și în alte domenii, cum ar fi fizica și economia. Ele permit calculul rapid și precis al unor sume care altfel ar fi foarte dificil de calculat.

În concluzie, formula Suma Gauss este o formulă matematică simplă și puternică care poate fi utilizată pentru a calcula suma primelor n numere întregi pozitive, precum și alte serii de numere. Ea a fost descoperită de matematicianul german Carl Friedrich Gauss și rămâne o unealtă indispensabilă în multe domenii ale matematicii și științei în general.

Te rugăm să dai un rating recomandărilor din aceasta postare.

Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

Evaluare medie 4.5 / 5. Număr de voturi: 2

Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

Ne pare rău că această postare nu v-a fost utilă!

Ajuta-ne să îmbunătățim această postare!

Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

Ai intrebari?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.