Sari la conținut

Determinati Formula Moleculara A Unei Hidrocarburi In Care Elementele Componente

0
(0)

Hidrocarburile sunt compusi organici alcatuiti din hidrogen si carbon, si sunt unul dintre cei mai importanti compusi din industria chimica. Formula moleculara a unei hidrocarburi se determina prin identificarea elementelor componente si a numarului de atomi de fiecare element prezent. Procedura de determinare a formulei moleculare a unei hidrocarburi se realizeaza prin analizarea izotopilor atomilor de hidrogen si carbon prezenti si prin determinarea raportului lor.

Izotopii atomilor de carbon sunt 12C si 13C, iar cei de hidrogen sunt 1H si 2H. Acestia sunt reprezentati prin simboluri chimice, C si H. Intr-o hidrocarbura, numarul de atomi de carbon si hidrogen poate fi deteminat prin numararea izotopilor fiecaruia. Acest lucru poate fi realizat prin efectuarea unei analize de masa prin spectroscopie de masa, care va oferi informatii despre numarul de atomi si izotopi prezenti.

Dupa ce se determina numarul de atomi de carbon si hidrogen prezenti, se poate determina raportul acestora si in urma acestui calcul se poate determina formula moleculara a hidrocarburii. De exemplu, daca exista 2 atomi de carbon si 6 atomi de hidrogen prezenti, atunci formula moleculara a hidrocarburii este C2H6.

In concluzie, formula moleculara a unei hidrocarburi se determina prin identificarea elementelor componente si a numarului de atomi de fiecare element prezent, prin analizarea izotopilor atomilor de hidrogen si carbon si prin determinarea raportului acestora. Acest procedeu este necesar pentru a intelege structura moleculara a hidrocarburii si a determina proprietatile ei chimice.

 • Elementul Carbon

 • Elementul Carbon este unul dintre elementele principale care alcatuiesc hidrocarburile. Acesta este prezent in majoritatea compusilor organici, formand lanturi de atomii de carbon, legati prin atomi de hidrogen. Aceste lanturi pot fi simple, duble sau triple.

 • Elementul Hidrogen

 • Elementul Hidrogen este cel mai simplu element chimic. Acesta se leaga de atomii de carbon formand lanturi si bucle pentru a forma hidrocarburi. Acesta poate fi prezent in orice proporție mai mare sau mai mică.

 • Atomii de Oxigen si Azot

 • Atomii de oxigen și azot pot fi prezenți în structura unei hidrocarburi, deși nu sunt elementele principale care alcatuiesc moleculele. Acestia sunt adesea adăugați în cadrul proceselor chimice pentru a forma compuși organici mai complexi.

  Te rugăm să dai un rating recomandărilor din aceasta postare.

  Faceți clic pe o stea pentru a o evalua!

  Evaluare medie 0 / 5. Număr de voturi: 0

  Niciun vot până acum! Fii primul care evaluează această postare.

  Ne pare rău că această postare nu v-a fost utilă!

  Ajuta-ne să îmbunătățim această postare!

  Spune-ne cum putem îmbunătăți această postare?

  Ai intrebari?

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.