Impozitul pe venit se plateste anual si se aplica tuturor persoanelor care au incasat venituri din salarii, pensii, chirii, drepturi de autor, dividende, etc. in cursul anului respectiv.
Din punct de vedere legal, persoanele fizice trebuie sa plateasca impozit pe venit in mod platnic si sa depuna declaratia privind impozitul pe venit pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care au incasat veniturile. Aceste persoane sunt obligate sa plateasca impozit pe venit de catre stat, in functie de nivelul veniturilor obtinute.
In Romania, impozitul pe venit este calculat in functie de nivelul venitului realizat si este dedus din suma totala a veniturilor obtinute. Acesta poate fi platit pe tot parcursul anului, sau prin plata unui impozit anual.
In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din salarii, impozitul pe venit se calculeaza in functie de nivelul salariului brut si se achita la sfarsitul fiecarei luni.
In cazul persoanelor fizice care obtin venituri din activitati independente sau din investitii, impozitul pe venit se calculeaza in functie de nivelul venitului net si se achita pana la data de 25 mai a anului urmator celui in care au realizat veniturile.
In cazul persoanelor care obtin venituri din investitii sau dividende, impozitul pe venit se calculeaza in functie de nivelul venitului net si se achita la sfarsitul anului.
Impozitul pe venit trebuie platit anual, in termenul stabilit de lege. Neplata impozitului pe venit poate fi sanctionata cu amenzi si/sau alte sanctiuni.
De asemenea, impozitul pe venit poate fi dedus din suma totala a veniturilor obtinute in anul respectiv. Acest lucru se poate face prin intermediul unei declaratii pe care trebuie sa o depuna persoana respectiva la autoritatea fiscala.
In concluzie, impozitul pe venit se poate achita anual, in functie de nivelul veniturilor obtinute in anul respectiv. Neplata acestui impozit poate fi sanctionata cu amenzi si/sau alte sanctiuni.