In primele luni de viata, bebelusii descopera lumea prin simturi, inclusiv vazul. Majoritatea bebelusilor incep sa vada foarte repede dupa nastere, iar capacitatea lor de a percepe lumina si culorile se dezvolta in mod constant pe parcursul primelor doua luni.
In primele saptamani, bebelusii pot vedea obiecte aflate la aproximativ 30 de centimetri de ochiul lor, si vor fi atrasi de obiectele de culoare deschisa si luminos. De asemenea, se pare ca bebelusii sunt mai atrasi de obiectele colorate decat de obiectele monocrome. Acest lucru se datoreaza faptului ca bebelusii au tendinta sa recunoasca obiectele cunoscute inainte de a le distinge prin culoare. De asemenea, vor fi atrasi de obiectele mici si contrastante.
In primele 10 saptamani de viata, bebelusii se vor concentra asupra obiectelor aflate la o distanta mai mare, dar nu vor putea percepe detaliile. Totusi, ei vor fi capabili sa distinga culorile. In aceasta perioada, bebelusii pot vedea obiectele aflate la aproximativ doua metri deoarece pupila lor se va micsora si se va adapta la schimbarile de lumina.
Incepand cu varsta de 4 luni, bebelusii vor fi capabili sa vada obiectele clare si sa recunoasca formele si culorile. Pe masura ce copiii cresc, capacitatea lor de a vedea va fi imbunatatita si vor fi in masura sa distinga detaliile.
Deoarece capacitatea de vedere a bebelusilor se dezvolta rapid, este important sa verificati periodic vederea copilului. De asemenea, sunt importante vizitele regulate la medicul oftalmolog pentru a asigura ca copilul vede in mod corect. Daca observati ceva neobisnuit, cum ar fi ochii copilului care se misca in mod necontrolat sau paralel, adresati-va medicului dumneavoastra pentru a verifica vederea copilului.